Väntat resultat om segregering i skolan

Peter Johansson, rektor för högstadiet på St Ilian skolan är inte förvånad över resultatet i undersökningen, som Skolverket gjort.
Rätten att välja skola har lett till att segregationen har ökat. Det visar en undersökning som skolverket har gjort. Två av de skolor som jämförts i studien är St Ilianskolan och Fryxellska skolan i Västerås. Studien visar att Fryxellska presterar bättre resultat, att de har färre barn med invandrarbakgrund än St Ilian och att föräldrar med barn på Fryxellska tjänar bättre och har en högre utbildning än föräldrarna till de barn som går på St Ilian. Peter Johansson, rektor för högstadiet på St Ilian, är inte förvånad över resultatet. Men han menar att man istället för att jämföra två olika skolor, ska titta på hur personalen och eleverna lyckas utifrån de förutsättningar de har. Peter Johansson menar att det är stor skillnad om du kommer från ett hem där dina föräldrar är högutbildade än om du kommer från en familj där ingen har studerat eller uppmuntrar dig att läsa vidare. Men varför klassas en skola som sämre om den har många elever som kommer från hem där ingen läst vidare? Enligt Peter Johansson beror det på rykten som sprids om en skola och att man väljer bort det man inte känner igen. Men det finns också en risk att språket utarmas på en skola med många invandrarbarn. Därför vill Peter Johansson att man ger dessa skolor mer pengar och att man genom individuella löner också lockar de bästa lärarna till dessa skolor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".