Kritiken växer mot landstingets politiska ledning

Inte heller kristdemokraterna och miljöpartiet vill ge majoriteten i landstingsstyrelsen ansvarsfrihet. Det säger partiernas talesmän Hanke Joneklav och Tomas Wiman till P4 Västmanland.
Tidigare har moderaterna krävt att socialdemokraterna och vänstern inte ska få ansvarsfrihet. I och med att ytterligare två partier håller med funderar nu oppositionspartierna på att göra gemensam sak och tillsammans kräva att socialdemokratarnas och vänsterns ledamöter i landstingsstyrelsen byts ut. Det kommer att äga rum på landstingsfullmäktige den 22 april. Det är första gången i landstinget Västmanlands historia som oppositionen kräver att majoriteten ska ställas till svars för landstingets dåliga ekonomi. Detta på grund av landstingets rekordunderskott på 174 miljoner kronor. Enligt kristdemokraten Hanke Joneklav har partiet i flera år krävt ett fungerande styrsystem där man har koll på vad pengarna tar vägen, men socialdemokraterna och vänstern har hela tiden sagt nej. Spiken i kistan var när majoriteten beslutade att köra över landstingsfullmäktige i januari förra året och ge sjukhusvården 40 miljoner mer än man tidigare enats om. Hanke Joneklav tror att de ansvariga inom sjukhusvården då tappade respekten för landstingsfullmäktige och därmed gjorde av med mer pengar än man fått. Miljöpartiets Tomas Wiman säger att majoriteten har ansvaret för budgeten och att socialdemokraterna och vänstern redan innan valet kände till det dåliga ekonomiska läget men att de höll tyst för att vinna valet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".