Scoutkår i konkurs efter miljonförskingring

Västerfärnebo scoutkår har gått i konkurs. Orsaken är att en anställd har förskingrat 1,2 miljoner kronor. Nu måste scoutkåren läggas ner.
Den förskola som drivits av scoutkåren räddas med hjälp av Västerfärnebo församling, som går in och tar över dagiset. Att det fattades pengar upptäcktes först när man fick ett brev från Kronofogden med krav på obetalda skatter och avgifter. Västefärnebo scoutkår drog igång sin förskoleverksamhet för tre år sedan. Fyra personer anställdes och idag har man 17 barn inskrivna i verksamheten. Allt verkade fungera bra. Därför kom brevet från kronofogden som en chock - det gällde ett krav för obetalda skatter och avgifter på 600 000 kronor. Den administrativt ansvarige för förskoleverksamheten hade dragit skatten från de anställdas löner, men aldrig betalat in dem till skattemyndigheten. Vid en närmare granskning av dagisverksamhetens affärer visade det sig att ungefär lika mycket till var borta ur kassan. Totalt saknas alltså 1,2 miljoner kronor. Västerfärnebo scoutkårs ordförande Ulf Östborg hade inget annat val än att polisanmäla den anställde, som också hade en framskjuten position i scoutkåren. Som en följd av konkursen kommer scoutkåren att avvecklas.. Dagisverksamheten, med 17 barn inskrivna, räddas genom att Västerfärnebo församling går in och tar över ansvaret för den. Ulf Östborg säger till P4 Västmanland att han hoppas att skatteskulden ska täckas av den försäkring som Svenska Scoutförbundet har - annars riskerar han själv att bli personligt ansvarig för skulden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".