"Överblivna mediciner sökes"

Uppskattningsvis tusen ton överbliven medicin kastas bort varje år, och kan därmed skada både människor och natur. Men nu ska det bli ändring, genom kampanjen "Överblivna mediciner sökes".
Kampanjen ska få oss att bli bättre på att lämna överblivna piller till apoteken. Bakom kampanjen, som pågår just nu, står stiftelsen "Håll Sverige rent" tillsammans med bland annat Apoteket. - Det är ju viktigt att gammal medicin inte finns kvar i hemmen och inte slängs bland det vanliga avfallet, utan kommer tillbaka till oss och tas omhand på rätt sätt, säger Ulla Gustavsson, chefsfarmaceut på Apoteket Hjorten i Västerås. Det är alltför vanligt att läkemedel slängs i soporna eller spolas ner i toaletten. De läkemedel som spolas ner i toa går i många fall raka vägen ut i naturen. Den medicin som kastas i soporna kan hamna på en soptipp eller i värsta fall i händerna på fel person. Varje år samlar apoteken in 900 ton oanvänd medicin. Det som lämnas tillbaka skickas till förbränningsanläggningar. Men ingen vet hur mycket medicin som hamnar i naturen; man vet bara att det är mycket som inte kommer tillbaks till apoteken. Kampanjen "Överblivna mediciner sökes" ska pågå i ett halv år. - Som påminnelse till våra kunder har vi speciella gula returpåsar där man kan lämna in gammal medicin till oss på apoteket, säger Ulla Gustavsson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".