"Så här torrt har det inte varit sedan 1930"

Stora delar av landet riskerar att drabbas av torka i sommar. Dessutom står grundvattnet lägre än normalt på många håll, bland annat i Mälardalen.
Orsaken är den extremt torra hösten och vintern. - De senaste åtta månaderna har det kommit extremt lite nederbörd. Speciellt sista halvåret 2002 - det är det torraste året vi mätt upp sedan 1930, säger Håkan Sanner, hydrolog på SMHI. Sedan augusti har det bara kommit omkrig 60 procent av den normala nederbördsmängden. Och nu måste det regna mycket mer än normalt den närmaste månaden om läget ska bli normalt igen. - Kommer det upp emot 80-100 millimeter så minskar risken för torka i alla fall. Men det behövs ytterligare lite för att vi ska få en normal situation, säger Håkan Sanner till P4 Västmanland. Dessutom står grundvattnet mycket lägre än normalt i stora delar av landet, bland annat i Mälardalen. - Annars brukar grundvattennivåerna normalt sett vara som högst vid den här tiden på året, efter snösmältningen, säger Göran Risberg på Sveriges Geologiska Undersökningar, SGU, som mäter grundvattennivåerna. Mycket regn kan alltså rädda situationen. Men om det skulle bli torka så går det att förbereda sig redan nu. - De som har egna brunnar, särskilt de med grävda brunnar, kan ju ta sig en titt ner i brunnen och se om det är torrare än vanligt, och vara lite förberedda på torka. Särskilt de som har små barn och de som har eller djur, säger Göran Risberg till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".