Samfood-anställda slipper betala tillbaka lån

De Samfood-anställda i Västerås som tvingades låna pengar av facket för att klara sig när de permitterades utan lön slipper betala tillbaka lånen.
- Dels har det förflutit alldeles för lång tid sedan de drabbades av det här. Dels tycker vi inte att vi behöver agera lika burdust som arbetsgivaren, säger Gerald Lindberg på Livsmedelsarbetareförbundet. Det var för drygt två år sedan som charkuterifabriken Samfood i Västerås permitterade 32 personer. Detta efter EU-kommissionens beslut att stoppa transporterna av klövdjur inom Europa på grund av mul- och klövsjukan. Flera av de anställda tvingades stanna hemma i nästan tre veckor utan lön, vilket facket anser var helt fel. På grund av utebliven lön hamnade en del av de permitterade i ekonomisk knipa, och facket gick in och lånade ut sammanlagt 90 000 kronor till sina medlemmar i tron att arbetsgivaren i slutänden skulle dömas att betala lön under permitteringen och skadestånd. I februari avgjordes tvisten i Arbetsdomstolen - och facket förlorade. Det innebar att facket inte fick något skadestånd av Samfood, och heller ingen ersättning för lånen till de permitterade. Nu har Livmedelsarbetareförbundet alltså bestämt att de permitterade inte ska drabbas. Facket tar i stället på sig förlusten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".