Nya turer om körstämmorna i Skinnskatteberg

Årets körstämma i Skinnskatteberg blir den sista i kommunal regi. Nästa sommar kan två tjänstemän som sagts upp från kommunen komma att arrangera både den stora stämman och barnkörstämman i egen regi.
Turerna kring Skinnskattebergs körstämmor har varit många. De flesta av de över 20 stora stämmor som arrangerats av Kultur- och fritidsnämnden har gått med underskott, vilket har tärt på nämndens ekonomi. Intresset för körstämmorna har också växlat med åren, och i fjol ställdes barnkörstämman in. Men körstämmmorna har också satt Skinnskatteberg på kartan som en kulturkommun. När Kultur- och fritidsnämnden därför beslutade att inte ta ansvar för någon mer stämma gick kommunstyrelsen in och tog hand om årets stämma. Till sin hjälp tog man de två tjänstemän som under en rad år jobbat med stämmorna. De hade sagts upp på grund av arbetsbrist när Kulturförvaltningen inte längre ville ha med stämmorna att göra. Men inför nästa år är osäkerheten stor om de längre har något jobb inom kommunen, eftersom årets stämma blir den sista i kommunal regi. De båda funderar nu på att bilda ett evenemangsbolag som skulle ta hand om de båda stämmorna, och också andra kulturarrangemang i kommunen. Nästa vecka skall kommunstyrelsen ta upp frågan om under vilka former man ska kunna stötta ett liknande bolag, för att man trots allt ska få körmöten av kvalitet i kommunen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".