Fackförbund vill stämma staten

Livsmedelsarbetareförbundet kan komma att att stämma svenska staten. Orsaken är permitteringarna från Samfood i Västerås, då 32 anställda tvingades stanna hemma från jobbet utan lön.
- Man blev tvångspermitterade helt enkelt, på grund av ett beslut som fattats utav staten, säger Gerald Lindberg på Livsmedelsarbetareförbundet. Facket förlorade tvisten om permitterings-lönerna i Arbetsdomstolen. Nu funderar Livsmedelsarbetareförbundet på att i stället stämma svenska staten, eftersom man menar att permitteringarna för två år sedan var en följd av statliga beslut med anledning av av mul- och klövsjukan. - Det visar på en allvarlig brist i vårt rättssystem att en arbetsgivare utan förvarning kan ställa sina arbetstagare på bar backe, utan lön, säger Gerald Lindberg till P4 Västmanland. Genom att stämma svenska staten skulle facket kunna peka på luckorna i lagstiftningen, menar Lindberg, som också hoppas på regeländringar i framtiden. - Det är ju det vi framför allt hoppas på, naturligtvis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".