Risken för villainbrott överdrivs

Risken för inbrott är inte alls är större idag jämfört med tidigare, enligt Brottsförebyggande rådet, som menar att den växande säkerhetsbranschen spelar på människors rädsla.
- Om man tittar utifrån risken för att råka ut för bostadsinbrott, så är den inte speciellt stor, säger Sören Svensson på Brottsförebyggande rådet. Från polisens sida tycker man inte att villalarm är det bästa sättet att skydda sig mot inbrott. Det är bättre med grannsamverkan - att tömma varandras postlådor, hänga tvätt på grannens tomt eller parkera bilen på grannuppfarten så att det ser bebott ut när grannen är på semester. Sören Svensson ser en fara i att vi allt mer stänger in oss i våra hem med galler och larmanordningar, även om det skulle vara möjligt att minimera möjligheten för brottslingar genom ''bunker-boende''. - Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Det är väl ingen av oss som vill ha ett samhälle där vi låser in oss eller sätter galler för alla fönster?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".