Västmanland lockar allt fler

I fjol kunde länet visa upp en rekordökning av turister som tillsammans spenderade 1,5 miljarder kronor på olika besöksmål.
Turismen skapade också 1 355 arbetstillfällen i länet. Det visar Västmannaturisms redovisning av turiståret 2002 En svag krona och terroristattacken i USA minskade utlandsresandet i fjol. De stora turistmålen i Sverige, som Öland på sommaren och de svenska fjällen på vintern, slog rekord i antal besökare. Men även Västmanland fick del av det förändrade turistandet. Visserligen har länet bara 2,7 procent av den totala turismen i Sverige men det är ändå en ökning med 0.3 procent som omsatt i pengar blir många miljoner. Totalt noteras drygt tre miljoner övernattningar i någon form. De som inte övernattade utan bara kom till länet över dagen omsatte en halv miljard. Som vanligt var det Åsby trädgård som lockade flest dagsturister - 504 000. Skultuna Mässingsbruk ligger tvåa följt av Nykvarns hantverk, Västansfors hembygdsgård och Elsa Anderssons konditori i Norberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".