Västerås

Västeråsare förste ambassadör i Vitryssland

Stefan Eriksson blir Sveriges första ambassadör som kommer bo i Vitryssland. Tidigare har dom verkat från Moskva. Från och med årsskiftet 08/09 öppnar Sverige en ambassad i Vitryssland och dess huvudstad Minsk.

Sedan 1992 har Stefan Eriksson arbetat för Utrikesdepartementet (UD) och har under en stor del av tjänstgöringen varit i Östeuropa: Ryssland och Vitryssland.

– Ryska har jag hunnit lära mig och sedan jag kom till Vitryssland har jag satt upp målet att kuna prata flytande vitryska, just nu är den hygglig, säger Stefan Eriksson.

Han berättar att UD och ambassadens kommande uppgift är att hjälpa både vitryska och svenska medborgare.

– När det gäller svenska medborgare kan det uppstå situationer då man behöver hjälp med pass och sådana saker. Det kommer också många svenskar på besök i olika ärenden. Det kan vara representanter från svenska företag och organisationer. Ofta kommer de förbi och vill träffa oss och informera om vad de gör och samtidigt få information från oss, säger Stefan Eriksson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista