Försök med kortbetalning på bussen

VL har börjat testa ett nytt sätt att betala sin bussresa. På vissa VL:s bussar kan passagerarna betala med betalkort.

Försöket är ett led i Västmanlands Länstrafiksarbete med att ta bort kontakthanteringen på alla bussar.

Leif Hoffsten, trafikutbildare på VL, förklarar hur kortbetalning går till:

– Man visar upp kortet i kortläsaren och sedan slår föraren in vad resan kostar. Sedan får kunden, passageraren slå in sin pinkod. Sedan tar det bara fem sekunder ungefär så är köpet klart, berättar Leif Hoffsten till P4 Västmanland.

”Kontanterna försvinner nästa år”
Diskussionen om de kontantlösa bussarna tog fart i december förra året då en busschaufför rånades av två män på Råby i Västerås. Busschauffören blev dessutom svårt knivskuren i armen.

Efter rånet tog VL fram en handlingsplan som innebär att kontanterna försvinner först i Västerås stadstrafik, från januari 2009 och senare under nästa år i resten av länet.

Sedan tidigare har VL infört SMS-biljetten i stadstrafiken och nu testar man alltså kortbetalning.

Men än så länge är det inte så många som nappat, säger Leif Hofsten:

– Det är väl nymodigheten. Jag har ingen annan förklaring, säger Leif Hoffsten.  

Får inte ta för lång tid 
Det största problemet med kortbetalning är enligt Leif Hoffsten det att det tar för lång tid. I landstortstrafiken där man har lite mer tid är kortbetalning en möjlighet men i stadstrafiken i Västerås där tidtabellen är tightare blir det svårare att införa kortbetalning. I alla fall så länge man inte kan slippa pinkoden:

– Det är ju en hanteringsfråga. Att det inte får ta för lång tid. Tekniken finns ju i och för sig då men det gäller att hitta rätt apparat, så att säga, berättar Leif Hoffsten, trafikutbildare på VL, för P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista