Fler unga söker psykiatrisk vård - främst för ADHD

Under de senaste åren har andelen ungdomar och unga vuxna som söker psykiatrisk vård ökat med 40 procent.  Det här är något som man märkt av på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar i länet, men orsaken bakom ökningen är inte helt klarlagd.

Phillip Eskoridge är verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatriska enheten i Västmanland:

- Det finns många olika möjliga orsaker till den här ökningen. Det kan bero på en ökad sjuklighet hos befolkningen, men det kan också bero på att vi har lyckats bättre med våra behandlingar eller att kunskapen om vad psykiatrin kan göra för folk har ökat bland gemene man, säger han.

Phillip Eskoridge anser att det krävs omfattande studier innan man egentligen kan dra några slutsatser av de här siffrorna.

Men något som han ofta märker av är den ökande gruppen av ungdomar med adhd som besöker barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar.

Varje dag har man på länets mottagningar ungefär 80 besök. Av dessa handlar omkring 60 besök om adhd.

-Just personer med adhd är en grupp som vi ser en stor ökning utav här i länet. Kostnaden för medicinen som man behandlar personer med uppmärksamhetsstörningar har ökat med 50 procent, säger Phillip Eskoridge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista