Västerås

Projekt hjälper invandrarkvinnor att starta företag

Sverige är ett av de länder där skillnaden mellan inrikes- och utrikesfödda kvinnor i sysselsättning är som störst. Invandrarkvinnor har svårt för att komma in på den svenska arbetsmarknaden, men i Västerås görs satsningar på att förändra detta.  

I våras startade ett projekt som kallas VIDA, där kvinnor med invandrarbakgrund kan få hjälp med att starta egna företag.

- Vi måste hitta fler och mer kreativa lösningar för hur människor ska kunna få in en fot på arbetsmarknaden och det här kan vara ett sätt, säger Sanna Rytilahti på Coompanion Västmanland och projektledare för VIDA.

- Vi vet att om det finns vilja och initiativ så går det att leda de här kvinnorna ut i arbetslivet, fyller arbetskollegan Eila Lindfors i.

Det ettåriga projektet VIDA - ”Vilja Identitet Delaktighet Arbete” - riktar sig till kvinnor som är nya i Sverige och som upplever att det är svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Projektet finansieras med EU-pengar, öronmärkta till att främja kvinnors företagande.

Syftet med VIDA är att kvinnorna ska kunna få stöd och handfasta råd på vägen mot självständighet och egen försörjning.

- Vi kommer att arbeta väldigt mycket individuellt och utforma rådgivning och stöd efter varje persons behov, berättar Sanna Rytilahti.

Tanken är att projektgruppen fram till april nästa år ska ha hunnit med att träffa 30 kvinnor och målet är att hälften av dessa då ska ha hunnit utforma en egen och färdig företagsplan.

Dock finns inga som helst krav på att de deltagande kvinnorna måste verkställa sina affärsplaner. För det är inte självklart att det är startandet av egna företag som är det viktiga i processen, snarare den personliga utvecklingen.

- Man lär sig mycket om samhället, kanske utvecklar sitt språk och man ser fler möjligheter. Det är kanske den största vinsten. Och att man kan förstärka en människa på olika sätt, avslutar Eila Lindfors och Sanna Rytilahti på Coompanion Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista