Västmanland i topp med anmälda cykelstölder

Det anmäls många cykelstölder i länet. På listan över var flest cyklar anmäls som stulna, hamnar Västmanland i topp tillsammans med Gotland.

Till polisens kontaktcenter - PKC - i Norberg är det många besvikna cykelägare som ringer. Det berättar Katarina Håll som är anmälningsupptagare på PKC i Norberg.

Där får man ta emot många samtal från frustrerade och förtvivlade människor som snopet blivit bestulna på sina fastlåsta cyklar. För många är det en stor kostnad att köpa en ny cykel och ibland är det också så att samma person blir av med flera cyklar.

- De blir förstås väldigt trötta, menar Katarina Håll.

Under förra året anmäldes nästan 3 000 cykelstölder i länet och det gör att Västmanland tillsammans med Gotland hamnar i topp på listan över var i landet som flest cykelstölder anmäls.

- Det är svårt att säga vad det beror på. Kanske cyklar vi mest i Västmanland och på Gotland. Vi har ju Västerås som är en riktig cykelstad, säger Katarina Håll.

Antalet polisanmälda cykelstölder runtom i landet har minskat sedan slutet av 90-talet, även i Västmanland.

I dag anmäls drygt 40 procent färre cyklar som stulna än för tio år sedan.

Samtidigt är mörkertalet stort. Man tror att det bara är hälften av alla cykelstölder som överhuvudtaget anmäls och av dessa blir bara två procent uppklarade.

En av många som vet hur det känns att bli av med en cykel är Erik Ersson.

När P4 Västmanland träffar honom i Norberg berättar han hur arg och frustrerad han var när hans 15 000-kronors mountainbike försvann utanför porten vid hans hus. Att den var låst hade inte varit något hinder för tjuvarna.

- Jag var till polisen och anmälde det och var dit och tittade sedan efteråt. Men jag såg aldrig till den igen, säger en besviken Erik Ersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista