Köping

Lidl i Köping vill kameraövervaka

Lidl i Köping vill ha kameraövervakning i och runt sin butik. Lidl har ansökt hos länsstyrelsen om att få sätta upp kameror i och runt affären. Detta för att personalen ska känna sig tryggare och för att man ska kunna förebygga och avslöja brott.

Lidl på Nibblesbackevägen i Köping vill sätta upp 20 övervakningskameror runtom i affären men även på vissa ställen på utsidan.

Det gäller framför allt områden vid entrén, kring kassorna, inne i butiken, vid lagerutgången och vid lastkajen.

Tanken är att kamerorna ska vara igång och spela in dygnet runt, men att inget ljud ska tas upp.

Såväl de anställda i butiken som den fackliga representanten på arbetsplatsen samt det fackliga ombudet är positiva till kamerorna.

För att länsstyrelsen skall utfärda ett sådant tillstånd krävs dock en ordentlig motivering till att butiken är en särskilt brottsutsatt plats.

Behovet av kameraövervakning för att förebygga och avslöja brott måste i ett fall som detta väga tyngre än kundernas integritetsintresse.

Det handlar alltså om att i största möjliga mån skydda den enskildes rätt till privatliv.

Hittills har länsstyrelsen utfärdat 20 tillstånd om kameraövervakning runtom i Köping. Då har det bland annat gällt övervakning vid pumpar på bensinmackar samt vid industriområden.

Till Lidls ansökan gällande butiken på Nibblesbackevägen i Köping, har man dock varken sagt ja eller nej ännu.

Elisabeth och Ernst Späth, kunder i den aktuella butiken, är överens om att de tycker att länsstyrelsen borde ge klartecken till kameror.

– Ja, det är bra! Om folk är oärliga då måste man få gardera sig, säger de till P4 Västmanland.

Huruvida Lidl får sitt tillstånd eller ej beslutar länsstyrelsen troligen framåt hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista