Få getingar i år

Till skillnad från 2006 då det vimlade av Getingar i länet har västmanlänningarna ett lindrigare år 2008 när det gäller dessa insekter men varför, vet man inte riktigt.

– Ofta brukar man skylla på vädret under våren och försommaren, det är kanske det som är orsaken till det, säger Göran Brygg, distriktschef på Anticimex i Västerås.

Det var varm i början av sommaren, men det borde inte ha varit negativt för getingarna. Men om det är väldigt varm en längre tid i början är det inte bra för dem. Det ska vara blandat väder, enligt Göran Brygg.

Han berättar vidare att det inte är några höga nivåer av några insekter i år. Men om man trots det får problem med skadedjur i sommar finns det en del man kan göra:

– Om det är getingar kanske man ska ha professionell hjälp, så man inte blir stucken. Många är allergiska, så det ska man inte utsätta sig för, säger Göran Brygg.

Om man ändå vill föröka själv finns det olika sprayer att köpa i handeln. Men om det är ett stort bo rekommenderar han inte att försöka själv

– Vi har ju skyddsutrustningen på oss. Vi går inte dit med bar överkropp och försöker, säger Göran Brygg på Anticimex till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista