Oviss väntan oroar brandmän i Hallstahammar

Brandmännen i Hallstahammars kommun protesterar nu mot kommunens långa handäggningstid i frågan om Hallstahammars räddningstjänst ska fortsätta i egen regi som i dag, eller om man ska gå med i Mälardalens brand och räddningsförbund tillsammans med Surahammar och Västerås.
Det är ett ärende som nu har utretts i flera år, och ovissheten börjar tära på personalen, säger Michael Kohlin, brandförman i Kolbäck, och en av personalens representanter i diskussionerna med arbetsgivaren Hallstahammars kommun. - Det blir ju oroligt, och jag förstår inte varför de inte kan komma till skott och bestämma att så här gör vi och så här gör vi inte, säger han. Mälardalens brand och räddningsförbund, mbr, har existerat sedan 2001, i snart två och ett halvt år. Det startade då som ett samarbete mellan räddningstjänsterna i Surahammar och Västerås, eftersom Hallstahammar efter moget övervägande beslöt att stå utanför. Men frågan väcktes till liv igen 2002 i samband med Hallstahammars stora sparpaket - och sen dess har MBR och Hallstahammars kommun haft en minst sagt livlig diskussion fram och tillbaka. - Det har visat sig att vi i Hallstahammars kommun skulle få ytterligare kostnader om vi valde att gå med i MBR, och det hade man inte tagit med i beräkningrna, säger Michael Kohlin. - Och om vi räknar med de kostnaderna så skulle det bli billigare att stanna utanför, säger han Nyligen skickade kommunledningen i Hallstahammar på nytt in en intresseanmälan om medlemskap. Det var en formell åtgärd för att dörren inte helt skulle stängas till MBR, enligt kommunledningen i Hallstahammar. - Köper du den förklaringen? - Nja, jag vet inte om jag gör det, jag tyckte det lät lite vagt, säger Michael Kohlin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".