Riksdagsledamot från länet tveksam till FRA-lag

För en månad sedan röstade riksdagen igenom den mycket kritiserade FRA-lagen. Nu har ett flertal folkpartistiska riksdagsledamöter uttryckt sin tveksamhet gällande lagens nuvarande utformning.

– Det här ju en väldigt svår fråga då det handlar om två principer som stångas mot varandra. Dels handlar det om att jag som folkpartistisk riksdagsledamot ska, och vill skydda svenskarnas personliga integritet. Dels har jag som riksdagsledamot för vår säkerhet mot yttre hot.

Det är främst riksdagsledamöter från Folkpartiet som har kritiserat lagen i efter att den röstades igenom. Trots det anser att Agneta Berliner att det visste vad den handlade om vid omröstningen:

– Jag tycker nog att vi har gjort vår läxa så gott man kan. Det här är en oerhört svår fråga.

Agneta Berliner påpekar att det är en fråga som ärvts av den socialdemokratiska regeringen men som inte lyckades genomföra den, och att det är ett exempel på den komplexitet som avlyssningen innebär.

– Det kommer ny fakta hela tiden, man lär sig hela tiden, säger hon.

Om regeringen i arbetet med tilläggspropositionen kommer på att den personliga integriteten inte kan skyddas, menar Agneta Berliner att man får tänka om.

– Då måste alla vi, i riksdagen och regeringen, ställa oss frågan: Ska vi verkligen ha signalspaning i kabel?, säger Agneta Berliner, folkpartistisk riksdagsledamot till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista