Sala

Sala kan få ny silvergruva

(Uppdaterat kl 17:00)

För 100 år sedan slutade man bryta malm i Sala, men nu kan Sala få en ny silvergruva.

Efter flera års letande med bland annat elektronisk utrustning hittade man tecken på att det fanns silver, men också bly och zink i området.

Nu har man borrat och hittat silvret som apparaturen indikerade fanns.

– Den zon som vi har borrat i nu ligger ungefär 150 meter västerut om den ursprungliga malmen i Sala silvergruva. De prov som vi har plockat upp nu kommer från hål mellan 200 och 500 meter djupa, säger Anders Högrelius, som är chefsgeolog på det bolag som utfört provborrningarna i Sala.

Han berättar att de just nu håller på att ta reda på om fyndigheterna är nog för att starta upp en ny gruva.

– Det här är ju än så länge i första stadiet i provborrningen. Vi gör en första borrkampanj där vi försöker tar reda på i vilken del av fyndigheten vi ska gå vidare på och om det är värt att gå vidare i överhuvudtaget. Men det ser det verkligen ut att vara nu. Det som vi har hitta i våra borrkärnor är någonting man som geolog kanske bara ser en två gånger under hela sin karriär, säger Anders Högrelius till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista