Allt mindre skolk i Västmanland

Skolket som resulterar i indraget studiebidrag har det senaste året minskat, detta från tidigare års rekordår. Skolket har nämligen minskat med drygt femton procent.

Framför allt har det skett en minskning utav skolkandet i Fagersta, där man sett en minskning från 29 elever till endast 6 stycken.

Samma tendenser kan man även se i kommunerna, Sala, Köping och Västerås. Vilket måste vara extra glädjande i Västerås där man under senaste året satsat stort mot att bekämpa skolket.

Hallstahammar är dessvärre en kommun som går mot strömmen, där man under senaste året kunde se en ökning. En ökning som Lennart Ahlström rektor på Kantzowska vill dra för stora slutsatser utav.

- Det här beror nog snarare på variationer mellan de olika årskullarna, snarare än att vi har misslyckats i det förebyggande arbetet.

Hur arbetar ni förebyggande?
- Att dra in studiebidraget är den sista åtgärden och det är det inte vi som gör. När vi märker av att en elev har en större mängd frånvaro, så pratar både lärare och klassföreståndare med eleven. Det är först efter det här som vi skickar in papperna till CSN, säger Lennart Ahlström rektor på Kantzowska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista