Västerås

Läkare anmäld - skrev ut tabletter till sig själv

En läkare i Västerås är nu anmäld till socialstyrelsen för att ha skrivit ut stora mängder Tradolan till sig själv.

På två veckor har läkaren skrivit ut ett tusen tabletter, och sen hämtat ut dom på fem olika apotek runt om i Västerås, enligt anmälningen.

Det här är ett väldigt ovanligt ärende, säger man på Socialstyrelsen i Örebro, som kommer att utreda frågan. I hela Sverige har man inte mer än högst tio sådana här ärenden per år, där läkare misstänks ha skrivit ut stora mängder medicin.

Socialstyrelsen kommer att träffa läkaren och höra om det kanske finns någon naturlig förklaring till att hämtat ut ett tusen tabletter under bara två veckors tid. Man kommer också att prata med arbetsgivaren för att höra den sidan av saken.

Vad socialstyrelsen tittar på är patientsäkerheten som är fokus. Är det ingen fara för patienterna så blir det ingen åtgärd.

Frågan om läkarens legitimation är inget som socialstyrelsen tar upp, utan det kan i så fall bli en fråga för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd - men dit har fallet inte gått än.

Tradolan är ett medel mot värk, som på senare tid har blivit populärt som drog bland ungdomar. På akuten i Västerås säger man att det har blivit vanligare det senaste året att ungdomar kommer in till akuten, förgiftade på alkohol och tabletter.

Man kan inte säga att just Tradolan är vanligare än annat, det finns många olika mediciner som missbrukas. Kombinationen alkohol och tabletter kan vara livsfarlig.

Socialstyrelsens utredning kommer att dröja några månader säger man där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista