Avgiftningsklinik stängs i sommar

Den enda psykiatri-avdelningen i länet som har hand om avgiftning av missbrukare kommer att stängas i sommar. Men stängningen kan leda till ökat drogande och till och med dödsfall, menar kritiker.
I sommar planeras för första gången en stängning av psykiatrins avdelning 91 på Centrallasarettet i Västerås. Det är den avdelning som band annat har hand om avgiftningen för länets missbrukare, och den enda i länet som ger den vården. - Det drabbar en svag grupp som inte står på stan och skriker: ''Stäng inte 91:an!'', säger Charlotta Tonge, sjuksköterska på avdelning 91. - De som får kämpa för den här gruppen det är faktiskt vi som jobbar med missbrukare, säger Charlotta Tonge, som är mycket oroad över situationen. När avdelningen stänger kommer patienterna istället läggas in på andra psyk-avdelningar, där personalen inte är van att arbeta med missbrukare. Dessutom drabbar det övriga patienter som t. ex behandlas för depression och därför behöver lugn och ro. En orsak till stängningen är personalbrist, men även ett sparkrav på 11 miljoner kronor väger tungt. Sjukvårdschef Christina Jogér säger till P4 Västmanland att man måste spara, men hon tror inte att det ska drabba patienterna så mycket. Göran Mannberg, föreståndare på Hjälporganisationen RIA Hela Människan håller inte med. - Det blir en hård gallring och ett fåtal som får hjälp under den här perioden. Genom att de inte får vård kommer de att droga mer och kan kanske till och med avlida på grund av att de inte fått hjälp i tid, säger Mannberg till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".