Försvarsadvokaten om åtalet: Bevisningen håller inte

Försvarsadvokat Per-Ingvar Ekblad anser inte att den bevisning som läggs fram i åtalet mot den 32-åriga tyska kvinna som misstänks för att ha mördat två barn i Arboga och utsatt deras mamma för mordförsök håller för en fällande dom.

”Kvantitet är en sak, kvalitet en annan”, säger Ekblad till P4 Västmanland.

Under onsdagseftermiddagen gick försvarsadvokat Per-Ingvar Ekblad igenom åtalet tillsammans med sin klient. Han menar att åtalet är väldigt omfattande:

– Det är en bevisning som är väldigt vid i alla möjliga bemärkelser. Framför allt ska man åberopa förhör med ett 50-tal personer.

Och han fortsätter:

– Min kommentar till det är att kvantitet är en sak. Kvalitet en helt annan sak. Enligt min uppfattning så räcker inte kvantitet till utan det ska vara kvalitet. Och den här bevisningen räcker inte till för en fällande dom.

Vad som saknas i bevisningen för att åtalet ska räcka till en fällande dom vill inte försvarsadvokat Ekblad kommentera utan hänvisar till kommande rättegång:

– Det här är ett sådant oerhört omfattande och komplext mål så det finns ingen anledning att diskutera olika enskilda punkter före tingsrättens huvudförhandling.

Per-Ingvar Ekblad har talat med sin klient, den mordmisstänkta tyska kvinnan, under onsdagen. Och hon kände till att det skulle bli ett åtal:

– Det kom ju inte som en överraskning för någon, men det är klart att hon är besviken över att det blev ett åtal, men det är ju inte oväntat, säger han.

Du har i tidigare intervjuer sagt att den tekniska bevisningen inte håller - varför gör den inte det?

– Ja vilken då teknisk bevisning? Det finns ju ingen.

Den 32-åriga tyskan nekar till alla anklagelser och säger att hon befunnit sig i Arboga, men för att titta på runstenar. På frågan hur försvaret ska kunna bevisa huruvida det stämmer, vill inte Ekblad kommentera utan hänvisar även här till kommande rättegång:

– Det kommer att finnas gott om tid för alla parter att komma till tals i denna rättegång.

Om det finns någon annan logisk förklaring till att den 32-åriga kvinnan var i Arboga vid tidpunkten för morden förutom för att titta på runstenar vill advokaten heller inte kommentera.

Åklagaren anser att den bevisning som finns objektivt sett kan leda till en fällande dom, men det var inte helt oväntat att försvaret och åklagaren skulle ha olika uppfattningar om den saken, menar Ekblad.

– Jag skulle kunna tillägga otroligt mycket i den här väldigt komplicerade och tragiska historien. Men det kommer jag att göra vid huvudförhandlingen.

Hur mår din klient i dag?

– Hon har känt till under en tid att det kommer att bli ett åtal och det har hon tagit till sig eftersom och underhand. Men samtidigt är hon samlad, precis som jag så ser hon fram emot - kanske inte ser fram emot att ha den här rättegången - men hon ser emot rättegången med förtröstan eftersom hon utgår ifrån att hon inte kommer att dömas för det här, avslutar advokat Per-Ingvar Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista