25 miljoner till myggbekämpning

Staten ska satsta runt 25 miljoner kronor, fördelade på fem år, på det biologiska myggbekämpningsprojektet i Nedre Dalälvsområdet.
Det är kontentan av det förslag som landshövding Mats Svegfors ska presentera nästa vecka, erfar P4 Västmanland. - Det känns som hopp om en framtid att man förstår att det här är viktigt, och att det behövs en långsiktighet i det hela, säger Rolf Edlund, kommunalråd i myggdrabbade Heby kommun. Kommunerna kommer även i fortsättningen att tvingas bidra med medel för att fullt ut klara det program som läggs. Årets bekämpning blir dock av mindre format eftersom årets pengar bara räcker till att bespruta en mindre areal. Samtidigt kan förekomsten av mygg bli liten i sommar, eftersom det inte blir någon översvämmande vårflod i Dalälven. - Det är en bra kombination. Bli det en torr i sommar så kanske det räcker med en besprutning, eventuellt kanske det inte behövs någon besprutning alls, säger Rolf Edlund till P4 Västmanland. En stor del av myggprojektets pengar ska gå till forskning kring stickmyggan, för att man i framtiden ska ha ett bättre begrepp om hur en bekämpning ska genomföras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".