Sala

Sala kommun låter inte pappa sköta om sin sjuke son

Sala kommun har vänt sig till Kammarrätten i en tvist som gäller anhörigvård. En hjärnskadad 37-årig man har haft sin pappa som personlig assistent innan de flyttade till Sala. Men Sala kommun vill inte inte ha anhörigvårdare, kommunens policy tilllåter inte det.

Den 37-årige mannen fick en hjärnskada efter en misshandel i januari 2000. Han har haft sin far som personlig assistent innan de flyttade till Sala, och sonen ville fortsätta så - men Sala kommun vägrade att anställa pappan.

Kommunen har nämligen som policy att inte anställa anhöriga som personliga assistenter, och man anser att mannen får den hjälp han behöver av kommunens hemtjänstpersonal.

37-åringen överklagade kommunens avslag till länsrätten som beslutade i slutet av juni, att mannen har rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen och att pappan är mest lämpad som personlig assistent. Försöken med kommunal personal har dessutom misslyckats, menar mannen.

Men Sala kommun har inte nöjt sig med det här. Kommunen har nu vänt sig till Kammarrätten och vill att den upphäver länsrättens dom. Man hänvisar till ett politiskt principbeslut att Sala kommun inte anställer anhöriga som personliga assistenter. Kommunen menar också att länsrättens dom inskränker på kommunens rätt att själv välja anställningar och vilka som ska anställas.

Kammarrätten har beviljat Sala kommuns begäran om inhibiton, det vill säga att de har upphävt länsrättens beslut om att 37-årigan får har sin far som personlig assistent. Upphävningen gäller tills Kammarrätten tar ställning i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista