Västerås

Ökad vinst ger fler anställningar inom ABB

Industrikoncernen ABB ökade sin vinst med över 30 procent under andra kvartalet nu i år jämfört med förra året. Och det medför bland annat att man kommer att anställa fler i Västmanland.

Sten Jakobsson är VD för svenska ABB som förklarar vad det senaste kvartalets vinstökning beror på:

- Vi har vår verksamhet inom områden som växer starkt där vi inte är så starkt konjunkturberoende. Mycket av vår verksamhet drivs på kraftsidan utav förnyelsebar energi, att den ska byggas ut och ihopkoppling av näten.

Inom automationssidan är tillväxten på grund av de höga olje- och gaspriserna. Även höga priser på råmaterial som exempelvis koppar och metaller av olika slag bidrar, enligt Sten Jakobsson.

Förutsättningen för en fortsatt tillväxt är naturligtvis att priserna på råmaterial som exempelvis olja och gas inte sjunker. Då blir situationen för ABB:s del som levererar utrustning till kraftverk av olika slag en helt annan.

En stark orderingång den senaste tiden ställer krav på ökade leveranser vilket gör att man tror på en fortsatt tillväxt både inom koncernen och inom den svenska verksamheten.

För svenska ABB kommer det att inom de närmaste åren bli frågan om en femprocentig ökning på personalsidan per år, enligt Sten Jakobsson.

På ABB i Västerås arbetar cirka 4 500 anställda. Och det största rekryteringsbehovet blir inom kraftverksamheten. För där behövs många nya ingenjörer enligt Sten Jakobsson.  

- Just nu ser vi en stark tillväxt som pågått länge och det har varit ett väldigt starkt första halvår. Och vi räknar med att det ska fortsätta åtminstone det här året ut att vara väldigt starkt.

Så vi kan räkna med nyanställningar i Västmanland?

- Ja, vi anställer för fullt, säger Sten Jakobsson, VD för svenska ABB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista