LRF vill minska utfodringen av vildsvin och skjuta suggor

Vildsvinen blir allt fler i Västmanland och det oroar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Nu vill man begränsa utfodringen av dem och också börja skjuta suggor för att begränsa vilsvinsstammen.

Vildsvinsstammen ökar i Västmanland, bland annat på grund av den utfodring som bedrivs för att få vildsvin till jakt.

Den utfodringen vill LRF nu begränsa.

– Ifrån Dalälven och ner så vill nog alla bönder att man ska minska stammen, säger Sture Johansson, ordförande i LRF Mälardalen.

LRF föreslår att man börjar använda foderautomater - som gör att vildsvinen måste jobba lite för att få mat - i stället för att som idag lägga ut betor, spannmål och liknade direkt på marken.

– Om man får en begränsning av utfodringen skulle stammen inte explodera, säger Sture Johansson till P4 Västmanland.

Den goda utfodringen gör att suggan istället för att få två kullar med kultingar på två år kan få tre kullar. Antalet kultingar ökar också från 3-5 i varje kull till 5-10.

Sture Johansson berättar att vildsvinen bökar i vallar, betesmarker och åkrar efter mask.

I vallarna odlar bönderna foder åt korna, och om vildsvin är där och bökar så uppstår jordhögar. De kan innehålla bakterier som gör att fodret kan bli dåligt.

Dåligt foder kan leda till att korna får juverinflammation och måste få penicillin. Då får bonden inte leverera mjölk på mellan åtta och tio dagar.

Förutom att begränsa utfodringen så vill Sture Johansson att man ska börja skjuta suggor för att hålla vildsvinsstammen på en rimlig nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista