Vårdstrejken förstör vårdgarantin på kirurgen

Nu syns effekterna av den nästan sex veckor långa vårdstrejken som startade i slutet av april och pågick fram till slutet av maj i år. Inom kirurgin på Centrallasarettet i Västerås arbetar personalen för fullt med att ta hand om allt arbete som ligger efter – och vårdgarantin klarar de inte av att hålla för tillfället.

– Vi har vissa problem delvis på grund av de effekter som strejken hade, konstaterar divisionschefen Per-Otto Olsson, och fortsätter:

– Innan den var vi ikapp med köerna för vårdgarantin inom ortopedin, men det produktionsbortfallet som blev innan sommaren gör att vi har problem med vårdgarantin.

Divisionschefen på kirurgin bedömer att det kommer att ta hela hösten innan man hunnit ikapp med arbetet för att uppfylla vårdgarantin.

Vårdstrejken i våras har satt sina tydliga spår. Kölistorna till kirurgmottagningarnas operationer är långa.

Den som till exempel står i kö för att få en ny höftled kan räkna med en väntetid på mellan fyra och fem månader. Innan strejken var väntetiden under tre månader, det vill säga tidsmässigt riktigt för att uppfylla kraven på vårdgaranti. Men de operationer som verkligen måste göras prioriteras, enligt Per-Otto Olsson:

– Det är inga medicinska risker, behöver man bli opererad så blir man det.

Den som till exempel har en cancersjukdom får hjälp direkt medan den som av medicinska skäl kan vänta drabbas av en försenad väntetid på sin operation.

– Självklart väldigt besvärligt för den enskilda patienten att behöva vänta, säger Per-Otto Olsson.

Nu under semestrarna dras resurserna ned nästan till hälften vilket heller inte gör saken bättre. Men efter sommaren ska ledningen ta ställning till hur man kan effektivisera arbetet så att vårdköerna krymper.

– Vi ska försöka göra de här åtgärderna i Västmanland för vi tror att det av kvalitetsskäl och annat är bra om man kan operera hemma istället för att åka till Stockholm.

Det kan därför bli frågan om att ta ut personal på övertid för att skynda på arbetet.

Vad har ni för möjlighet kostnadsmässigt att göra det?
– Det är också en sak som vi måste sätta oss ner och räkna på, säger Per-Otto Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista