Västerås

Intresse för radonsanering i Västerås

Intresset för att radonsanera hus är stort i Sverige och så även i Västerås. Miljö- och hälsoskydds-inspektör Martin Katzman berättar att man i år haft ungefär ett hundratal ärenden och det gäller främst mindre hus.

Ungefär 10 till 15 procent av husen brukar ha problem med radon.

Radon är i första hand ett småhus problem och det beror på att ventilationsförhållanden generellt sett är sämre än i större hyreshus och det beror bland annat på att större hus får en så kallad skorstens effekt som gynnar ventilationen. Martin Katzman upplever invånarna idag är ganska medvetna om riskerna med för höga radonhalter och det är framförallt lungcancer som kan bli följden.
- Det är hur länge man bort i hus som påverkar och dessutom är det större risk rökare eller tidigare rökare, säger Martin Katzman.

Radon kan komma från byggmaterial men det är främst ett markproblem. Risken är större om husen är byggda på lösare mark, exempelvis grusåsar men det viktigaste är hur pass bra husen är byggda. Det krävs framförallt goda ventilationsförhållanden.

Idag bekostar Västerås kommun en första radonmätning, den är alltså gratis för de boende.

Om höga radonhalter konstateras så kan man få hjälp ekonomisk hjälp av landstinget att sanera sitt boende. Upp till halva kostnaden eller max femtontusen kronor kan bidraget bli.
- Det handlar om att ventilera bort radonet så att det inte kommer in i huset. Man använder en radonsug för att suga bort radonet, säger Martin Katzman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista