Trafikpropp i Västerås ska lösas

Trafiksituationen i Västerås centrum är kaotisk. Fordonen blockerar vägen för varandra och iband blir det totalstopp med stora förseningar som följd, framför allt för bussarna.
- Det är värst på fredag och lördagkvällar, säger Göran Österberg på Taxikurir, ett av taxibolagen i Västerås. Allra värst drabbad är busstrafiken. Ibland kommer bussarna inte fram för alla bilar som står i vägen. - Det kan bli stopp på 5-10 minuter i bland, med stora förseningar som följd. Det säger Leif Johansson på Västmanlands lokaltrafik Det var i somras som nya city i Västerås byggdes om, bland annat blev Stora Gatan smalare. Thomas Vulkan på västerås stad är medveten om att natttrafiken har fått det besvärligare i det nya city. - Ja, men samtidigt har det blivit en mycket bättre situation för de oskyddade trafikanterna och city är ju till för alla, säger han. - En lösning på trafikproblemet skulle kunna vara att bredda Stora Gatan. Kan det vara en lösning? - Nej, det tror jag inte. Det finns många andra lösningar som säkert kan fungera, säger Thomas Vulkan. Den lösning som nu kommer att testas är att man kommer att försöka styra taxibilarna och krogarnas gäster till Stora Torget i stället. Då hindras inte bussarna på Stora Gatan/Vasagatan. Frågan är väl om det går att styra människors beteende på detta sätt. Västmanlandspolisen är också införstådd med planerna. - Målet är att lösa problemet. Vad vi kan göra är att rapportera de bilar som står fel och försöka få dem att flytta på sig, säger Rolf Söderberg på Västmanlandspolisen. - Kommer ni att bötfälla chaufförer? - Ja, det kan hända, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".