köping

Arboga-rättegången: Mammans utpekande ifrågasätts

Det finns ”många komplicerande och problematiska faktorer” när det gäller mammans utpekande av den åtalade kvinnan i rättegången om dubbelmordet i Arboga. Det menar minnesexperten Sven-Åke Christiansson, som har undersökt mamman och utfört diverse minnestester på henne.

Under torsdagen drabbades åklagarsidan i rättegången om morden på två barn och mordförsöket på deras mamma i Arboga av ytterligare ett bakslag.

Först pekade mamman ut den åtalade kvinnan, och berättade detaljrikt om överfallet.

Men hennes vittnesmål - som har mycket stor betydelse, eftersom det inte finns någon teknisk bevisning mot den åtalade kvinnan - kan ifrågasättas.

Mamman lider nämligen av svåra minnesskador, berättade minnesexperten professor Sven-Åke Christiansson i rätten.

Han har undersökt mamman och utfört diverse minnestester.

– Det finns många komplicerande och problematiska faktorer i det här fallet, säger Sven-Åke Christiansson till P4 Västmanland.

– Bland annat att hon har en grav minnesnedsättning åtminstone en månad efter attacken; alltså svårt att minnas ny information.

– Hon har en minnesförlust bakåt i tiden på över en månad före skadetillfället.

– Det här innebär att hon har drabbats rätt hårt. Skallskadan är allvarlig, och det har drabbat delar som är väldigt kritiska för minnesfunktionen, säger professor Christiansson.

– Sedan är det ju andra omständigheter, t ex att hon tar in information från andra källor.

– När hon nu har återhämtat den här händelsen och beskrivit den så oerhört detaljerat som hon faktiskt gör i rätten här idag, då är frågan: Är det från en genuin upplevelse, eller är det från att hon har pratat med andra?

– Hon har tagit in den information som hon har fått innan attacken, hon har sett på bilder på den misstänkta, hon har pratat om den misstänkta osv.

– Hon har sett bilder efteråt också, säger Christiansson.

Vad anser du om hennes vittnesmål?

– Den beskrivning som målsäganden lämnar idag, den är ju mer detaljerad än vad vi får från friska försökspersoner som inte har drabbats av skallskada, och med betydligare kortare tidsintervall mellan att man har sett någonting och sedan ska testas på detta.

Har du någonsin hört talas om någon som har återhämtat sig så pass bra som mamman i Arboga-fallet verkar ha gjort?

– Nej, inte när man tar in detta att hon en månad efter attacken har en mycket påtaglig minnesfunktionsnedsättning och en så allvarlig minnesförlust bakåt i tiden.

– Att man senare då återhämtar skadetillfället, det har jag aldrig sett.

– Och jag har försökt söka på detta men inte funnit något fall, säger minnesexperten Sven-Åke Christiansson till P4 Västmanland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista