västerås

Kirurgen klarar inte vårdgarantin - kan behöva hjälp

Kirurgen på Centrallasarettet i Västerås klarar inte att upprätthålla vårdgarantin. Produktionsbortfallet under vårdstrejken i våras har orsakat att köerna till vården har blivit för långa. Att inte kunna ge människor vård tillräckligt snabbt, känns inte bra säger landstingsstyrelsens moderate ordförande Tomas Högström som överväger att begära hjälp från andra län.

- Det är inte acceptabelt. Nu var det ju särskilda omständigheter som har lett till den här situationen, men det är inte acceptabelt med den kösituation som vi har, säger Tomas Högström.

Divisionschefen på kirurgin i Västerås, säger att personalen måste arbeta övertid för att få bort köerna. Tomas Högström menar att det är en kostnad Landstinget  Västmanland måste ha råd med.

- Vi måste ju klara de åtaganden som lagar och regler och våra egna ambitioner ställer. Sedan vilka ekonomiska prioriteringar vi måste göra som en konsekvens av det återstår att se, säger han.

Tomas Högström anser att det är upp till divisionschefen att se till att inte personalen blir för hårt belastad. Just nu är köerna så långa som fem till sex månader för att få göra till exempel en höftledsoperation.

Om det inte räcker med att personalen arbetar övertid, berättar han att landstinget kan komma att ta hjälp av andra län eller privata vårdentrepenörer för att få bort köerna.

- Vi låg ju ganska bra till innan strejken när det gällde kösituationen i Landstinget Västmanland och vi ska sätta till alla klutar vi kan för att komma tillbaka till en bra situation, säger landstingsstyrelsens moderate ordförande Tomas Högström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista