Anlagda bränder ska främja biologisk mångfald

I torsdags brann det i Färnebofjärdens Nationalpark som ligger på gränsen mellan Västmanlands- och Gävleborgs län. Men branden var ingen olyckshändelse, den var anlagd som ett led i att försöka bevara den biologiska mångfalden i naturen.

- Om vi tittar på växter så är det tallen som vi vill gynna. Om vi inte bränner så får granen övertaget och tallen får svårt att överleva, säger Annelie Lindhagen på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Hon berättar också att det finns många insekter som lever på bränd, död ved och marken som behöver de här förhållandena för att överleva och lägga sina larver i.

Men det gick inte riktigt som man hade tänkt. På torsdagseftermiddagen var Jokka Kojvaniemi från Skogsstyrelsen tvungen att fatta beslut om att avbryta branden.

- Regnet kom och det blev för blött för att kunna brinna, så vi fick avbryta, säger han. Det innebär att de får ta nya tag nästa sommar. Det var tänkt att 35 hektar skulle brännas. Nu blev det bara tio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista