västerås

Polisen vill utveckla samarbete med kommunerna

Det är rikspolisstyrelsen som vill utveckla samarbetat mellan kommuner och den lokala polisen. Det genom att gemensamt bestämma vilka områden man ska prioritera. Västerås kommun är med i ett pilotprojekt.

- Det handlar om brottsförebyggande och trygghetskapande åtgärder, säger Lars Hallberg, vikarierande länspolismästare i Västmanland.

Västerås kommun är en kommun av fem i Sverige som har blivit utvald att delta. Övriga kommuner är Landskrona, Oskarshamn, Emmaboda och Arvidsjaur. Västerås är den största kommunen som deltar och det beror mycket på den tradition som finns här att arbeta förebyggande i kommunen och hos polisen.

Enligt Lars Hallberg, som tillträdde som länspolismästare den första augusti har polisen och kommunen börjat diskutera vilket område man ska prioritera. Just nu så lutar det åt att man kommer att samarbeta kring yrkeskriminella. Men ännu så länge är inget bestämt.

- Tanken är att även BRÅ (Brottsförebyggande rådet) ska finnas med som en tredje part i det här, säger Hallberg, för att titta på vilka eventuella effekter samarbetet mellan Västerås kommun och polisen kan få.

Projektet är bara början, Hallberg hoppas att han ska kunna föra ut kunskaperna som kommer fram i projektet till alla kommuner i länet.

Projektet beräknas pågå under ett år men även efter projektets slut räknar Hallberg med att man kommer att fortsätta att arbeta enligt de riktlinjer som man kommer fram till inom projektet.

- Brottsförebyggande arbete är viktigt för våra kommuninvånare, säger kommunstryrelsens ordförande i Fagersta, Stig Henriksson (v) som refererar till en gjord undersökning.

- Den upplevda tryggheten är besvärande låg många gånger, trots att Fagersta egentligen rent statistiskt sett är en ganska trygg och säker kommun.

- Men det är framförallt  klotter, vandalisering och egendomsbrott som skapar otrygghet, säger Stig Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista