Sopberget växer under strejken

Kommunals strejk är nu inne på sin femte dag, något som börjar märkas på många håll. Bland annat ökar sophögarna oroväckande på restauranger.
- Här i soprummet har vi restavfall upp till taket, säger Jonas Plånborg, restaurangchef på Bars and Stars i Västerås. Orsaken till sopberget är att personalen på Gryta avfallstation strejkar och det gör att Västmanlands Avfallsaktiebolag inte kan hämta sopor eftersom dom inte har någonstans att lämna dem. Även Återbrukens personal strejkar och utanför grindarna vid återbruken har det där nu bildats stora högar med gamla kylskåp, färgburkar, uttjänta möbler och andra sopor. Det enda som Vafab nu samlar in är industri- och byggavfall, rent träavfall, skrot, wellpapp, förpackningar, tidningar, kontorspapper och farligt avfall. Om parterna inte kommer överens före den 5:e maj kommer all sophämtning stoppas, då tas renhållnigsarbetarna ut. Även andra kommunalare tas då ut i strejk, bland annat barnskötare, städare och vaktmästare kommer att stanna hemma.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".