Fler får avslag på asylansökan

I Västmanland har 37 personer fått avslag på sin asylansökan från migrationsdomstolen under det första halvåret i år. I hela landet handlar det om drygt 5000 personer som fått nej, och det är många fler avslag än under hela förra året.

Det handlar om asylsökande som först fått avslag från migrationsverket och som senare överklagat avslaget till Migrationsdomstolen.

– Det är en förändrad syn på Irak. Man har gjort den bedömningen att det är möjligt att återsända till Irak, säger Erik Andersson som är enhetschef på migrationsverket.

Systemet med utlänningsnämnden försvann första april 2006 och sedan dess har asylsökande som fått nej på sin asylansökan från migrationsverket kunnat överklaga till migrationsdomstolar.

Under årets första sex månader har drygt 7000 personer överklagat till migrationsdomstolarna, siffran för hela förra året var 8000.  Ökningen gäller också antalet avslag. Fram till slutet av juni i år hade drygt fem tusen personer fått avslag på sina asylansökan, 600 personer fler än under hela förra året.

Anledningen till att antalet överklaganden och avslag ökar beror, enlig Erik Andersson, dels på att fler irakier får avslag och de överklagar sina beslut, dels på att systemet med migrationsdomstolar nu börjat fungera som det ska.

Är systemet med migrationsdomstolar bra för asylsökande?
– Formen som sådan har varit bra för att det har inneburit en större rättsäkerhet. Det har blivit en ökad tydlighet om vad som gäller, vilken praxis som gäller, säger Erik Andersson, enhetschef på migrationsverket till SR Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista