Köping

Oppositionen vill ha folkomröstning om kulturhus

Den politiska majoriteten ledd av socialdemokraterna har satt in ett extra fullmäktigemöte den elfte augusti, för att rösta igenom upprustningen av Folkets park till att bli ett kulturhus. Där också musikskolan ska rymmas. Samtidigt tar alliansoppositionen, som är mot valet av Folkets Park, till nya grepp.

– Moderata oppositionsledaren Ola Saaw har startat en namninsamling för att få till en folkomröstning. Det krävs drygt 1000 röster. Det ska bli intressant att se om vi får in dem, men det tror jag på, säger centerpartiske Fredrik Andersson i oppositionen.

Notan för ombyggnationen och upprustningen av Folkets Park till att bli ett kulturhus, kommer att gå på 26 miljoner och det tycker oppositionen är for dyrt.

– Den här prislappen kommer att skena iväg när man behöver räkna på vad det kostar att göra om Folkets park utanpå. Inventarier ligger för drygt tre miljoner och sen om man ska göra någonting åt asfalten, utescenen och sexkanten, fortsätter Fredrik Andersson.

Men Elizabeth Salomonsson socialdemokratsikt kommunalråd i köping ställer sig frågande till namninsamlingen och tror fortfarande på ett kulturhus i Folkets park.

– Jag tycker att både vore att sätta igång ett onödigt arbete och ställa till med onödiga kostnader, säger hon.

Elizabeth Salomonsson menar att det redan har varit en sorts folkomröstning om frågan efter som ett kulturhus i Folkets park var ett vallöfte från socialdemokraterna sida.

– Det var den fråga som var mest tydlig i valrörelsen, säger hon.

Vad säger du om att oppositionen tycker att notan blir för kulturhuset?
– Det är ju en väldigt stor byggnad som inrymmer många olika verksamheter. Den kommer att bli en stor tillgång för framförallt barn och ungdomar, men även övriga köpingsbor, säger Elizabeth Salomonsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Köping, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista