Rättegång i 4 år gammalt storbråk

Efter snart fyra år började i dag rättegången i det uppmärksammade slagsmålet mellan grannar på Vildrosgatan på bostadsområdet Önsta-Gryta i Västerås den 2 augusti 1999. Över 20 personer, alla kurder, deltog i bråket som fortsatte två dagar senare, då med ett 40-tal inblandade.
Chefsåklagare Anders Jacobsson berättar att det tog honom 1 år och 2 månader att avsluta utredningen av vad som hände vid bråken. Att det tagit så lång tid som nästan 4 år innan rättegången kunde börja har flera orsaker, men har framförallt att göra med den stora mängden inblandade. Totalt är ett 40-tal personer kallade till rättegången, som kommer pågå under 10 dagar. Under första rättegångsdagen behandlades upprinnelsen till bråket. Och ord står mot ord; de tre medelålders bröder som åtalats för grov misshandel av sina grannar - mamma, pappa och en då 12-årig son - hävdar inför rätten att de själva blivit misshandlade. Själva förnekar de brott. Läkarintyg från både offren och de åtalade, styrker att alla hade skador efter bråket, men åklagare Anders Jacobsson har inte kunnat få ihop bevis så att det räcker till en mer heltäckande rättegång. Betydligt fler än de han kunnat väcka åtal mot var de facto inblandade, men bevisen räckte alltså inte för att alla ska få en rättegång. Rättegången fortsätter i morgon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".