Fjärrvärmeförhandlingar i Köping bröt samman

De segdragna förhandlingarna mellan Köpings kommun och kommunala Västra Mälardalens Renhållning, om ett avtal om fjärrvärme, har nu helt brutit samman.
Parterna har inte lyckats komma överens om priset på fjärrvärmen som kommunen köper av bolaget. Västra Mälardalens Renhållning, VMR, ägs av de tre kommunerna Köping, Arboga och Kungsör, samtidigt köper Köpings kommun värme från VMR:s sopförbränning till sitt fjärrvärmenät. Kommunen hamnar alltså på två stolar - är delägare i VMR och förhandlar med ledningen för VMR om fjärrvärmepriset. Att förhandlingarna om ett nytt avtal har brutit samman gör att VMR:s ägare måste besluta hur bolaget ska göra. I maj träffas ägarna för att diskutera om det ska bli som bolagsledningen vill, att Köpings kommun får acceptera ett högre pris på fjärrvärmen, eller om det ska bli som kommunen vill, ett lägre pris på fjärrvärmen. Men ett lågt pris skulle enligt VMR:s ledning betyda att bolaget kommer att gå med underskott. Det skulle också kunna leda till att förbränningsanläggningen i Köping blir för dyr att ha kvar, och att den måste slå igen. Redan tidigare har den här tvisten fått konsekvenser, i och med att den planerade sammanslagningen mellan VMR och Västmanlands Avfallsbolag, VAFAB, har försenats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".