Drastiska nedskärningar i Heby kommun

48 heltidstjänster ska bort från den centrala administrationen i Heby kommun, enligt ett nytt förslag. ''Det kommer att ta något eller några år innan såren har läkts fullständigt'', säger kommundirektören.
Enligt sparförslaget ska samtliga fem förvaltningschefer ska sägas upp. Samtidigt skapas en helt ny organisation med bara två förvaltningar och ett centralt kansli. Kommunens service kommer att bli sämre efter nedskärningen, men ändå acceptabel, menar kommundirektören Bo Glas som arbetat fram förslaget. - Min bedömning är att vi kommer att klara den service som man har rätt till att få, säger Bo Glas till P4 Västmanland. - Förvaltniningen kommer att bli snål på personalresurser, handläggningstider kommer att förlängas. Jag tror inte vi kan ge samma service som tidigare. Neddragningarna av personalen har skapat dålig stämning inom kommunen, och Glas menar att arbetsklimatet kommer att vara negativt också framöver. - Det kommer att ta något eller några år innan såren har läkts fullständigt, säger han till P4 Västmanland. Men kommundirektören menar ändå att det är nödvändigt att drastiskt dra ner på verksamheten. - Om man tittar framåt på vad Heby kommun behöver göra de närmaste åren, så är det så att vi behöver skära i vår organisationen motsvarande 29-30 miljoner kronor om man tittar fram till 2006-2007. Bo Glas menar att det är bättre att ta tag i situationen nu, än att behöva skära akut vid ett senare tillfälle.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".