Sala

Vill ha kvar Musikskolan

Omfattande besparingar väntas inom skolan i Sala, det har vi berättat om tidigare i veckan. Skolförvaltningen har lagt fram ett sparförslag som innehåller bland annat en kraftig minskning av antalet lärare, en nedläggning av musikskolan samt stora omflyttningar av elever, framför allt på högstadiet. Igår togs sparförslaget upp i skolnämnden.

Även om inga beslut fattades vid gårdagens sammanträde, så ger skolnämndens moderate ordförande Mikael Carstensen delvis lugnande besked.

– Alla av de här förslagen är ju inte realistiska, utan det är ju liksom ett smörgåsbord av vad som skulle kunna göras.

Ett av sparförslagen han bedömer som orealistiskt är nedläggningen av musikskolan. 

– Den vill vi ju ha kvar, det är ju ingenting som vi kommer att lägga ner, säger han.

Enligt skolförvaltningen måste mellan 25 och 30 miljoner kronor sparas de kommande tre åren, bland annat på grund av att förvaltningens budget bara uppräknas med drygt en procent per år, medan lönerna väntas öka med fyra procent.

Även om Skolnämnden fattar beslut om sparförslaget först om två veckor, så säger Mikael Carstensen redan idag att det är tveksamt om förvaltningen kan räkna med en större budget:

– Vi måste se till hela kommunens framtid, ekonomiskt. Vi kan ju inte säga att vi måste ha allting kvar och så får någon annan istället lägga ner någonting utan vi måste bidra med vår del, säger Mikael Carstensen (m).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista