Fagersta

Osäker väg - men boende i Bodarne får ingen hjälp från kommunen

Boende utmed riksväg 66 vid Bodarne, norr om Virsbo, kan inte räkna med någon hjälp från Fagersta kommun. De boende kräver att få en cirka 1 kilometer lång gång- och cykelväg intill riksvägen. Idag är gående, cyklister och barnvagnar hänvisade till den smala vägrenen, knappt en halvmeter från bilar och lastbilar som kör i 110 kilometer i timmen. Men från kommunen finns ingen hjälp att få.

– Det vi kan göra nu är nog inte särskilt mycket eftersom det här projektet är avslutat när det gäller den här delsträckan. Det vi har försökt bistå med det är ju att föra diskussioner med Vägverket, för det är Vägverket som väghållare som är ansvarig för alla trafikantgrupper och jag tycker väl i ärlighetens namn att Vägverket har gjort vissa kompromisser för att göra bättre tillgänglighet, men man löser nog inte alla problem, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Henriksson.

Byn Bodarne mellan Virsbo och Fagersta har upplevt den första sommaren med mitträcke på 66an. Vägen är en 2+1 väg med 110 kilometer i timmen och de boende anser att det är förenat med livsfara att gå eller cykla på den smala vägrenen.

Det är inte första gången de cirka 45 permanent och fritidsboende försöker få hjälp med en gång- och cykelväg. Hittills har alla försök varit förgäves, men snart skickas ännu ett brev till Vägverket.

Kommunen har redan fått ett brev, där de boende inbjuder kommunfullmäktiges ordförande Ann-Christine Andersson att ta en promenad längs vägen. Hon säger att hon gärna kommer, men säger samtidigt att hon inte kan ge några löften:

– Det här är ju inte ett fullmäktigeärende, utan det är ju Vägverket som ska jobba med de här frågorna, säger hon till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista