VÄSTERÅS

Nystart för tingsrätten i nya lokaler

På måndag den 18 augusti startar verksamheten för tingsrätten, länsrätten och hyresnämnden i nya lokaler på Sigurdsgatan i Västerås. Det är ett stort nybyggt hus med många fönster.

Eva Sjölund, chefsadministratör på Västmanlands tingsrätt, tycker att det finns flera fördelar med de nya lokalerna jämfört med tingsrättens gamla

- Bättre arbetsmiljö, högre säkerhet och bättre planerade lokaler för verksamheten, säger hon.

Västmanlands tingsrätt har sedan 2001 varit uppdelad på tre orter - Västerås, Köping och Sala. Men riksdagen beslutade för ett par år sedan att lägga ner i Köping och Sala och koncentrera verksamheten till Västerås, där man nu alltså får gemensamma lokaler med länsrätten och hyresnämnden.

In i det sista pågår förberedelserna för att få allt att fungera på måndag. Första rättegångarna hålls på tisdag, bland annat den uppmärksammade Arbogarättegången, som fram tills nu hållits i Köping.

- Det är en av de första, men vi har flera rättegångar som startar här på tisdag vi har ju medvetet valt att inte sätta ut för mycket förhandlingar första veckan, säger Eva Sjölund. Dels är det fortfarande sommar och semestertider kvar och dels är det också för att se till att allt fungerar i huset, att teknik och lås och larm och allt sådant fungerar, att personalen hinner komma på plats inte minst och få ordning på akter och sådana saker, säger Eva Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista