Sala

Besparingar slår hårt mot eleverna

Om skolbesparingarna i Sala genomförs så kommer det att drabba eleverna hårt, både socialt och studiemässigt. Det menar Lärarförbundet, som har cirka 500 medlemmar i kommunen.

P4 Västmanland har tidigare i veckan berättat om det sparförslag som skolförvaltningen lagt fram för politikerna. Inga beslut är fattade ännu, men debatten är i full gång.

Lärarförbundets ordförande Ulf Westman tror att om förslaget om att minska antalet lärare med cirka 20 redan nästa år går igenom, så kommer det att påverka eleverna:

- Ju färre lärare vi är desto svårare blir det naturligtvis att hantera den problematik som har kommit till skolan idag, där vi har större bekymmer med elever som tycker att man kan göra som man vill, säger Ulf Westman.

Han säger att han kan acceptera att skolan måste göra anpassningar när elevantalet sjunker. Men att en stor del av besparingarna måste göras på grund av att förvaltningen inte kompenseras fullt ut för lärarnas höjda löner accepterar han inte.

- Får vi löneförhöjning så får vi också säga upp 4-5 lärare på grund av det, det känns ju inte bra, säger han.

Lärarförbundet tycker också att kommunens sparplan är för kortsiktig.

Den utgår ifrån att antalet förskolebarn ökar kraftigt, medan eleverna i högstadiet blir färre, men om bara 6-7 år är ju läget ett helt annat, säger Ulf Westman.

Nästa vecka ska förbundet diskutera sparförslaget närmare, men en sak är redan klar:

- Från fackligt håll och från lärarhåll så kan vi aldrig acceptera - i dagens läge - de här besparingarna, säger Ulf Westman till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista