Västerås

Hjälp för män att sluta slå

På fredagen invigdes ”Kriscentrum för män i Västmanland”. Centrumet, som har sina lokaler på Sjöhagsvägen i Västerås, ska hjälpa män som slår kvinnor och barn att sluta slåss.

Kriscentrum för män ska hjälpa män som slår kvinnor och barn att sluta slåss. Männen får samtalshjälp – först individuellt, sedan efter ett tag i grupp, man kommer också att ha telefonmottagning, allt sker anonymt.

– Behovet är påtagligt på grund av att det i allt som sker runt familjen inte bara finns en utsatt part utan också en som utför. I Sverige är man jättebra på att ta hand om dem som blir slagna, de som är offer för ett visst brott men hur gör man med utövaren, säger Salah Rahimi, en av dem som kommer att arbeta på kriscentrumet.

Kriscentrumet är en fristående ekonomisk förening som får ekonomiskt stöd både från kommun och landsting. Man har ett nära samarbete med kvinnocentrum, kvinnojour, socialtjänst, polis med flera.

Förhoppningen är att man genom sitt arbete ska kunna hjälpa männen och på så sätt samtidigt de utsatta kvinnorna och barnen, och Salah Rahimi tror att man har stor chans att lyckas i många fall. 

– Stor chans, för männen som kommer hit de kommer av egen fri vilja, de blir inte tvingade att komma hit. Allt handlar om vilja och teknik för att kunna behärska sig – när viljan finns är man mottaglig för nya sätt att agera och reagera, säger Salah Rahimi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista