Privata vårdcentraler bättre

Kvaliteten är högre på privata vårdcentraler. Det visar en undersökning som företaget Eureka Marknadsfakta har gjort för Svenskt Näringslivs räkning.
Företaget har undersökt hur patienter upplevt kontakten med sin vårdcentral under det senaste året. I undersökningen har ingått 1000 patienter i fyra landsting, däribland Västmanland, där andelen landstingsdrivna och privata vårdcentraler är ungefär lika stor. Hälften av dom intervjuade har varit patienter hos offentliga vårdcentraler och hälften hos privat vårdecentraler. Intervjupersonerna har dels satt betyg på hur dom har upplevt vårdecentralen, dels bedömt servicen och den medicinska behandlingen. Undersökningen visar att patienter på vårdcentraler i privat drift är mer nöjda med både service och tillgänglighet än de offentligt drivna vårdcentralernas patienter. Undersökningen visar också att det är lättare att komma i kontakt med läkare vid privata vårdcentraler, oavsett om kontakten utgörs av besök eller telefonsamtal. Anmärkningsvärt är att cirka 70 procent av dem som besökt en vårdcentral i privat drift inte känner till driftsformen. Två av tre svarar dessutom att driftsformen inte har någon betydelse. Ulf Lindberg är näringspolistisk chef på Privatvården och säger att undersökningen visar att de privata vårdcentralerna är något bättre men han tor också att konkurensen har förbättrat vården även hos landstingsdrivna vårdcentraler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".