En arbetsuppgift för VVS-montörer.
hallstahammar

Nya VVS-utbildningen - ett lyft för Kantzowska gymnasiet

Inför skolstarten ser det nu ljusare ut för Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar.

Skolan har länge kämpat med dålig ekonomi, dåligt elevunderlag, nedlagda utbildningar och rektorsavhopp.

Men nu är samtliga rektorstjänster tillsatta och valet att starta en VVS-utbildning har ökat ungdomarnas intresse för skolan.

– Jag tror att det är ett stort lyft för skolan att vi satsar just på de utbildningar som eleverna här vill gå, säger Becky Evensen, rektor för det nya VVS-programmet på Kantzowska.

– Vi vet att det har varit intresse i flera år och våra elever har sökt till Västerås, men inte alla har kommit in, säger Becky Evensen till P4 Västmanland.

Trots att Kantzowska gymnasiet inte bestämde sig förrän sent i våras att den nya VVS-utbildningen skulle dras igång har man haft över 20 sökande till de tio utbildningsplatserna.

Den nya utbildningen blir ett treårigt yrkesinriktat program, där man kombinerar kärnämneskurser med yrkeskurser samt praktik ute på de lokala företagen.

Magnus Lindbom, delägare i en VVS-firma i Hallstahammar där de blivande VVS-installatörerna ska få göra sin praktik, ser positivt på Kantzowskas nysatsning:

– Det betyder mycket för hela vår näring, för det kommer att bli ett stort glapp här vad det gäller hantverkare inom alla skrån.

Under den generationsväxling som är på gång inom VVS-branschen förväntas det bli tunt med VVS-installatörer när 40- och 50-talisterna går i pension, innan den yngre generationen är redo att helt ta över.

Därför tror Magnus Lindbom att den nya VVS-utbildningen kommer att betyda mycket för både den lokala gymnasieskolan, näringslivet och kommunen.

- Det är nog bra för hela samhället totalt, skulle jag tro, säger Magnus Lindbom till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista