Utsikt från talarstol - dock inte den i Norbergs kommunhus.
Norberg

Kommunpolitiker i Norberg: "Talarstolen är för hög!"

Talarstolen i Norbergs kommunhus är för hög.

Det anser den 173 centimeter långa folkpartisten Christer Filipsson, som i en motion nu kräver att talarstolen måste göras lägre.

Själv får han mikrofonen i pannan när han ska tala, och tycker att han ska slippa stå på tå för att slippa det.

– När jag ska gå fram och ställa mig där så får jag i princip mikrofonen i pannan när jag ska prata, säger Christer Filipsson till P4 Västmanland.

Christer Filipsson menar att det delvis handlar om en demokratisk fråga, eftersom en för hög talarstol kan göra att politiker avstår från att debattera.

Men han menar också att det är en jämställdhetsfråga:

– Om inte talarstolen anpassad för korta män som jag eller för kvinnor i allmänhet så hämmar det också möjligheten för kvinnor att etablera sig i politiken, säger Christer Filipsson.

Christer Filipsson, som är 173 centimeter lång, förstår att hans motion kan tyckas oseriös, men säger att det ligger ett stort allvar bakom det han skriver.

Norbergs kommunalråd, socialdemokraten Kenneth Östberg, håller inte med Christer Filipsson helt och hållet:

– När det gäller jämställdhetsaspekten så tror jag det är att gå lite väl långt att se det som ett bekymmer utifrån det perspektivet.

– Då har vi nog andra bekymmer ur jämställdhetsperspektiv när det gäller lönebildning och annat. Men självklart  - om jag får råda - så ska vi rätta till det med talarstolen så att alla känner sig trygga och säkra när man går fram, säger Kennet Östberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista