Björn Gustafsson.

Vårdförbundet kräver kraftig lönehöjning i Västmanland

När de lokala löneförhandlingarna för sjuksköterskorna i länet drar i gång under måndagen vill Vårdförbundet Västmanland ha en löneökning på 15 procent över två år.

Det är mer än man fått i andra landsting.

Bakom kravet ligger det faktum är att lönerna för sjuksköterskorna i länet ligger i botten i landet, enligt Vårdförbundet Västmanland.

Kravet är cirka 4,5 procent över de landsting som redan är klara med löneförhandlingarna.

– De landstingen ligger ju redan sedan tidigare på en mycket högre lönenivå än vad Landstinget Västmanland gör, säger Björn Gustafsson, ordförande i Vårdförbundet Västmanland.

– Landstinget Västmanland är ju ett av de landsting som ligger absolut lägst i hela landet när det gäller lönenivåer för Vårdförbundets medlemmar, säger Björn Gustafsson till P4 Västmanland.

Björn Gustafsson hoppas att man ska lyckas i löneförhandlingarna med hjälp av allmänhetens stöd.

Under vårdstrejken skrev 24 000 västmanlänningar under på att sjuksköterskorna förtjände högre löner, enligt Björn Gustafsson.

På måndag startar allså löneförhandlingarna.

Till en början kommer Vårdförbundet att sätta sig vid förhandlingsbordet med landstingets tjänstemän, men om inte det fungerar får man gå högre upp, menar Björn Gustafsson.

Han menar att det kan bli aktuellt att förhandla med landstingsdirektören och kanske också med politikerna:

– Så att de förstår hur pass allvarligt läget är här i Västmanland.

Från Vårdförbundets sida hoppas man att förhandlingarna ska vara klara i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista